top of page

Repàs examen

Bona vesprada! Feliç dijous.


Avui, per última vegada hem vist un vídeo anomenat "Geri's Game Full Animated Movie (PIXAR)". En aquest vídeo es veu a un ancià en un parc jugant una partida d'escacs contra si mateix. S'està movent físicament d'un costat a un altre. A mesura que el joc avança, les dues bandes del mateix es converteixen en jugadors individuals i diferents, "blanc" és el costat pensatiu i reflexiu, "negre" és el costat agressiu contundent. Però a mesura que el joc sembla estar arribant a la seua conclusió, el "blanc" fa un moviment sorprenentment agressiu que podria canviar el que semblava ser el resultat evident del joc. A més, aquest vídeio el podem interpretar de diferents maneres com la soledat, el ying i el yang, l'àngel i el demoni...



Després hem fet un repàs del tema dels "Éssers vius". Ací uns deixe el repás.


Per què hi ha tanta diversitat a la natura?

Tots els essers vius partim d’un mateix lloc, però a mesura que anaven especialitzant-se els distints organismes, anaven sorgint les diverses formes de vida.


L’origen de la vida a la terra

Oparin va pensar que com la terra havia d’estar molt calenta degut a l’activitat volcànica, i a més havia de tindre tormentes amb llamps, rajos UV i un ambient saturat de vapor d’aigua, el metà, l’hidrogen i l’amoníac van reaccionar per formar aminoàcids. Aquests aminoàcids es van unir entre si per formar proteïnes, i cada vegada molècules més complexes.


Què és un ésser viu?

Un ésser viu és un conjunt d'àtoms i molècules que té la capacitat d'exercir les funcions bàsiques de la vida que són la nutrició, la relació i la reproducció.


Quina és la unitat bàsica perla qual estan formats tots els éssers vius?

La cèl·lula.


Quines funcions necessita realitzar un ésser viu per a viure?

Nutrició, reproducció i relació.


Quines estratègies coneixes que hagen desenvolupat els diferents organismes per a realitzar cadascuna d’aquestes funcions?


Què necessita una planta per viure?

Per a viure una planta necessita aigua i oxigen.


Dissenya una activitat per realitzar amb alumnes d’Educació Infantil (2n cicle) en la qual puguen aprendre que necessiten les plantes per a viure.

Plantarem 4 plantons amb substrat dins d'un recipient de iogurt. Després crearem 4 hipòtesis, un per cada plantó per veure amb el temps que necessita una planta per viure. Aquestes hipòtesis són les següents:

  1. Posar un plantó amb aigua i llum.

  2. Posar un plantó amb llum però sense aigua.

  3. Posar un plantó amb aigua però sense llum.

  4. Posar un plantó amb llum i aigua però sense aire.


Què necessita una llavor per poder germinar?

Per a germinar una llavor necessita aigua i oxigen.


Dissenya una activitat per realitzar amb alumnes d’Educació Infantil (2n cicle) en la qual puguen aprendre que necessita una llavor per a poder germinar.

Alpiste, serrín, una calça, un cul de botella d'1'5l i complements per a decorar el nostre ninot. Quan acabem de fer el ninot li hem de posar molta aigua i deixar-lo a l’aire lliure per a què li pegue el sol.


Com sabem que el pes de l’arbre prové (si més no, la gran majoria) del CO2 de l’aire?

Durant la fotosíntesi, la planta absorbeix CO2, però sols expulsa O2, és a dir que es queda el Carboni.


Com es reprodueixen les plantes?

Les plantes es reprodueixen mitjançant la reproducció sexual i asexual. En la reproducció sexual el pol·len que està als estams pol·linitza els gineceus, que és on estan els òvuls. Una vegada fecundats, es forma la llavor.

La reproducció asexual consisteix a agafar una branca de la planta i plantar-la. D’aquesta branca naix una altra planta. Açò s’anomena escissió.


Per què creus que hi ha tants tipus diferents de flors? Quina estratègia creus que han desenvolupat per dispersar els seus grans de pol·len?

Les flors tenen diferents característiques depenent de a qui volen atreure o de la manera en la que es volen reproduir. Una planta amb una flor allargada i cilíndrica atraurà, per exemple, als colibrís.

Les plantes es reprodueixen mitjançant el procés de pol·linizació i fertilització.

Hi ha molts tipus diferents de flors i les estratègies que desenvolupen per a dispersar els seus grans de pol·len són les següents:​

  • Pol·linització pel vent. El vent transporta el pol·len de les flors fins altres flors i les pol·linitza.

  • Pol·linització animal. Les flors tenen colors vistosos per atreure insectes i animals pol·linitzadors, que quan van a pel pol·len se’ls queda el cos cobert amb aquest i quan van a una altra flor la fecunden.


Quines estratègies s’han desenvolupat en les següents plantes per dispersar les seues llavors?

  • Dispersió de llavors pel vent. El vent és un mitjà que les plantes utilitzen per dispersar les llavors.

  • Animals i escorces espinoses. L’animal es menja la fruita, i quan l’excrementa, la llavor es queda plantada a un altre lloc. Altres llavors s’enganxen al pelatge dels animals per a què les transporten a un altre lloc.


Què és un fruit?

Un fruit és un òrgan format per l'ovari fecundat que conté les llavors i que afavoreix que les llavors viatgen.


Tots els fruits tenen llavors?

Tots els fruits tenen llavor. Per exemple el plàtan és un fruit que no té llavors, açò és degut a que els humans per comoditat els han modificat per a què no tinguen llavors.


Com es nodreixen els animals?

Els animals es nutreixen ingerint aliments i digerint-los.


Quines fonts d’alimentació són utilitzades pels animals?

Els animals es classifiquen en detritivors (matèria orgànica amb descomposició), carnívors, herbívors o omnívors segons el que mengen.


Quins aspectes de la morfologia poden indicar-nos el tipus d’aliment i hàbits alimentaris dels animals?

Els carnívors tenen els ulls davant per a calcular millor les distàncies, i tenen una dentadura especial per a matar i desgarrar.

Els herbívors tenen les dents preparades per a mastegar i triturar l’herba i tenen els ulls als costats per a tindre una millor visió dels depredadors.


Els éssers vius interactuen uns amb altres de diverses maneres, entre les quals s’inclouen la lluita per la supervivència. Podries establir les relacions tròfiques que hi ha a la natura, des de la base de les cadenes alimentaries fins als últims consumidors?

Descomponedors: Fongs

Detritivors: Buitre

Carnivors: Lleó

Hervíbors: Zebra

Productors: Gespa

Descomponedors: Fongs



Ja saps i ets conscient de la gran diversitat biològica que existeix. Per què creus que coexisteixen tantes estratègies diferents per realitzar una mateixa funció?

Perquè cada espècie s’especialitza en una manera de fer les funcions vitals.


Les funcions vitals són: nutrició, relació i reproducció.

Pel que fa a la nutrició, els éssers vius necessiten alimentar-se, aquesta és la funció de la nutrició. Segons el seu tipus d'alimentació poden ser herbívors, carnívors o omnívors. Els animals herbívors s'alimenten de plantes i herbes. Els animals carnívors s'alimenten de carn. Han de caçar o menjar-se altres animals per poder alimentar-se. Aquests animals tenen ferotges dents, grans i afilades arpes i en el cas de les aus pics molt forts per poder caçar les seues preses. Els animals omnívors són carnívors i herbívors alhora, mengen carn i vegetals. Les plantes no mengen, són capaços de fabricar en el seu interior l'aliment que necessiten agafant aigua i altres substàncies del sòl i aprofitant l'aire i la llum del sol.


En quant a la relació, els éssers vius necessitem conèixer el medi que ens envolta per saber que passa al nostre voltant i reaccionar davant d'això. Aquesta és la funció de la relació. Per poder sobreviure, tots els animals necessiten saber molt bé el lloc on viuen i comunicar-se entre ells. Els animals utilitzen els òrgans dels sentits per saber que hi ha al seu voltant i reaccionar davant d'algun perill. Amb els ulls, poden veure que passa al seu voltant, amb les orelles es pot escoltar si s'acosta algun animal amb males intencions. Amb el nas aquests animals poden olorar si hi ha menjar pels seus voltants. Amb la pell i a través del tacte se sent la tendresa de les carícies. Els animals per poder relacionar-se necessiten comunicar-se entre ells, molts ho fan a través de les olors, altres a través dels colors i altres a través del so. Encara que no es desplacen ni tenen ulls, ni nas, ni cap òrgan dels sentits les planten també es relacionen. Quan noten la llum del sol les seues tiges es mouen i creixen cap a ella.


L'última funció és la de la reproducció. Permet als éssers vius originar nous éssers vius i així assegurar la continuïtat de la vida. Els animals tenen dues formes de reproduir-se. Poden ser vivípars o ovípars. Els ovípars neixen d'ous i els vivípars són els que neixen del ventre de les seues mares. Les plantes poden reproduir-se de moltes maneres però la majoria ho fan per mitjà de les llavors. Aquestes llavors cauen a terra, germinen i donen vida a una nova planta.



Finalment tot el grup hem fet l'elaboració del següent mapa conceptual del tema.


Per últim, per finalitzar les hipòtesis, hem visitat les nostres plantes i els nostre ninots. Els resultats finals són:

  • Planta 1 (aigua i llum): aquesta planta ha evolucionat adequadament, està sana.

  • Planta 2 (llum i no aigua): aquesta està morta.

  • Planta 3 (aigua i no llum): aquesta planta cada vegada està en pijor estat. A més podem observar que té algunes fulles seques i altres llargues, fines i blanques, on podem observar que la planta creix cap amunt perquè busca la llum, i a més veiem que són blanques degut a que no tenen la propietat del sol.

  • Planta 4 (llum, aigua i no aire): aquesta genera la fotosítesi i crea el seu propi oxigen degut a l'aigua que li donem, aleshores, de moment presenta un aspecte saludable.

A més, hem visitat als nostres ninots, aquests són molt graciosos i tenen molt de monyo.

Salut i alegria.

bottom of page