top of page

Éssers vius 3

Bona vesprada! Feliç dimarts.


Avui, hem vist dos vídeos. El primer vídeo s'anomena "#CreateCourage - Rogue One: A Star Wars StoryCreat" i el segon "Front of the class - Brad Cohen". Aquest dos tracten de la inclusió. En el primer podem veure a dos germans, un germà gran i la seua germana menuda, que es nega a anar a qualsevol lloc sense portar el seu casc Stormtrooper. Aquests porten sempre la màscara blanca a classe, esmorzant, raspallant-se les dents, muntant a bicicleta... Comença un nou dia i està de tornada a l'escola, però aquesta vegada, quan entra a l'aula, està plena de companys Stormtroopers. En veure'ls, es treu la màscara, i tots els companys li donen un abraç. En el segon vídeo podem veure a Brad Cohen que està en una aula però ni els seus companys ni el docent li fan el més mínim cas. És més, el tenen apartat i marginat en un racó de la classe i d'esquena als seus companys. Brad Cohen no pot controlar els seus tics, el que provoca el riure dels seus companys i l'expulsió per part del professor, qui li envia directament al directe del centre. Brad Cohen es presenta davant el director de la seua escola. Quan estan director i alumne cara a cara, el director li fa la següent pregunta a Brad: - ¿Per què creus que serveix l'escola? Per ensenyar, ¿no és així? Adquirir coneixement i combatre la ignorància. Després, el director convida a Brad al concert de l'Orquestra Simfònica que tindrà lloc a la vesprada. La figura del director marcarà un punt d'inflexió per a Brad perquè el director reflecteix el que s'ha d'entendre per educació inclusiva, per una educació en la qual no es discrimini a ningú, independentment de les peculiaritats de cada persona.

En acabar de veure i comentar aquests vídeos, hem aprés que els animals es nodreixen de sol, aigua, aliments, al respirar... i que nutrició i alimentació no és el mateix.

A més, també hem aprés que els animals es classifiquen en detritivors (matèria orgànica amb descomposició), carnívors, herbívors o omnívors segons el que mengen.

Així mateix, hem descobert que els aspectes morfològics dels animals (dents o absència de dents, les formes de les extremitats...) poden indicar-nos el tipus d'aliments i hàbits alimentaris dels animals.


Després, hem fet un exercici on teniem que saber quin tipus de vida i d'alimentació tenien els animals de les fotos a partir de la seua morfolofia. A continuació us ensenye un exemple.

Aquest animal és un voltor comú i podem observar que té un bec, unes arpes i un coll per a desgarrar carn i per a engulir-la.


A més a més hem vist dos xarxes trofiques on ens ensenyen que els éssers vius interactuen uns amb altres de diverses maneres, entre les quals s'inclouen la lluita per la supervivència.

Per últim, hem vist una curiositat que ens compta que a la revolució industrial, les escorces dels arbres es van tenyir d'un color més fosc, aleshores, una espècie de papallona, es va adaptar al medi per a sobreviure, convertint-se en un color més fosc, ja que les blanques es veien més i eren una presa més fàcil. Abans era al contrari ja que l'escoça era més clareta i les papallones més blanquetes i es camuflaven més.

Fer finalitzar la teoria d'avui, hem vist un vídeo anomenat "Seres Vivos. Las Funciones Vitales | Videos Educativos (Niños de Primaria)" on ens explica les funcions vitals dels éssers vius.

Després de veure el vídeo us faré un resum d'aquest. Les funcions vitals són: nutrició, relació i reproducció.


Pel que fa a la nutrició, els éssers vius necessiten alimentar-se, aquesta és la funció de la nutrició. Segons el seu tipus d'alimentació poden ser herbívors, carnívors o omnívors. Els animaes herbívors s'alimenten de plantes i herbes. Els animals carnívors s'alimenten de carn. Han de caçar o menjar-se altres animals per poder alimentar-se. Aquests animals tenen ferotgess dents, grans i afilades arpes i en el cas de les aus pics molt forts per poder caçar les seues preses. Els animals omnívors són carnívors i herbívors alhora, mengen carn i vegetals. Les plantes no mengen, són capaços de fabricar en el seu interior l'aliment que necessiten agafant aigua i altres substàncies del sòl i aprofitant l'aire i la llum del sol.


En quant a la relació, els éssers vius necessitem conèixer el medi que ens envolta per saber que passa al nostre voltant i reaccionar davant d'això. Aquesta és la funció de la relació. Per poder sobreviure, tots els animals necessiten saber molt bé el lloc on viuen i comunicar-se entre ells. Els animals utilitzen els òrgans dels sentits per saber que hi ha al seu voltant i reaccionar davant d'algun perill. Amb els ulls, poden veure que passa al seu voltant, amb les orelles es pot escoltar si s'acosta algun animal amb males intencions. Amb el nas aquests animals poden olorar si hi ha menjar pels seus voltants. Amb la pell i a través del tacte se sent la tendresa de les carícies. Els animals per poder relacionar-se necessiten comunicar-se entre ells, molts ho fan a través de les olors, altres a través dels colors i altres a través del so. Encara que no es desplacen ni tenen ulls, ni nas, ni cap òrgan dels sentits les planten també es relacionen. Quan noten la llum del sol les seues tiges es mouen i creixen cap a ella.


L'última funció és la de la reproducció. Permet als éssers vius originar nous éssers vius i així assegurar la continuïtat de la vida. Els animals tenen dues formes de reproduir-se. Poden ser vivípars o ovípars. Els ovípars neixen d'ous i els vivípars són els que neixen del ventre de les seues mares. Les plantes poden reproduir-se de moltes maneres però la majoria ho fan per mitjà de les llavors. Aquestes llavors cauen a terra, germinen i donen vida a una nova planta.


Per finalitzar la sessió d'avui, hem visitat les nostres plantes i els nostre ninots.

  • Planta 1 (aigua i llum): aquesta planta ha evolucionat adequadament, està sana.

  • Planta 2 (llum i no aigua): aquesta està morta.

  • Planta 3 (aigua i no llum): aquesta planta cada vegada està en pijor estat, a més podem observar que té algunes fulles llargues, fines i blanques.

  • Planta 4 (llum, aigua i no aire): aquesta genera la fotosítesi i crea el seu propi oxigen degut a l'aigua que li donem, aleshores, de moment presenta un aspecte saludable.

Després de l'observació les hem regat amb aigua. A més, hem visitat als nostres ninots, aquests han tingut un creixement prou bo, però el meu no té pel pel mig del cap. Ja us contaré més!

Salut i alegria.

bottom of page