Bona vesprada! Feliç dimarts.
Avui, hem començat amb un vídeo molt bonic anomenat "primer vuelo". Primer vol és una metàfora de l'educació. En educació, podem ajudar a aprendre a volar, el que no podem, és volar per ells i elles. No obstant això, en més d'una ocasió, ho solem fer. Per ensenyar a volar, has de desprendre't de moltes coses... de la necessitat de control, del temps, de les presses, de l'ordre, de les postures socials... siguem lliures, volem.
Nosaltres com a adults, sempre estem pesant en el temos que no podem pedre i no mirem el ritme vital que necessiten els xiquets i les xiquetes. No hem de cenyir-nos sempre a la programació. Hi ha mestres que no saben deixar la rutina i pensar en el que tenen a classe, que són els xiquetes i les xiquetes.
L'home ha perdut el bus, està cansat, el boli li se ha explotat i el pardalet està desitjant aprendre. Hem de deixar els problemes de costat abans d'entrar a classe, i tractar d'ensenyar als xiquets i xiquetes per obtindre la satisfacció que l'home viu amb el pardal.
Després hem donat la sessió 6 de la matèria on parla principalment dels gasos. Les propietats dels materials en estat gasós són molt semblants (s'escapen facilment, es difonen amb facilitat, són fàcils de comprimir, es dilaten amb la calor...
A més, hem enumerat diversos gasos que sabíem com el metà, el butà, l'heli, l'oxigen, el diòxid de carboni, l'hidrogen, el nitrogen...
A continuació, hem vist uns vídeos d'experiments que proven les propietats dels gasos. El primer vídeo s'anomena "Aplastando una lata - El Mundo de Beakman" i ens ensenya la implosió d'una llanda en calfar-la i introduir-la en l'aigua amb el canvi de temperatura i la pressió que exerceixen els gasos dins de la llanda. El segon vídeo s'anomena "Golosinas que cambian de tamaño" i per realitzar aquest experiment necessitem una xeringa gran, cinta aïllant i uns núvols o espongetes. En primer lloc, fiquem un núvol a la jetinga, tapem el forat menut i tirem l'èmbol. En tirar de l'èmbol disminueix la pressió a l'interior de la xeringa i el núvol s'expandeix. En segon lloc, fiquem un núvol a la xeringa, tapem el forat xicotet i després empenyem l'èmbol. En empènyer l'èmbol augmenta la pressió a l'interior de la xeringa i el núvol es comprimeix. El tercer vídeo s'anomena "no lo deja caer" i ens ensenya que al ficar el got en el recipient amb aigua l'aire atrapat a l'interior es refreda ràpidament i disminueix la pressió. Es pot veure que el globus es fica lleugerament a l'interior del got empenyent per la diferència de pressió. El quart vídeo anomenat "Experimentos caseros - Globo y botella ( Con explicación )" és molt fàcil i divertit. Es necessita un globus i una garrafa. Agafem el globus, l'obrim i l'enganxem a la garrafa. Hem de tindre un forat fet al cul de la garrada, llavors, bufem i el globus es queda inflat i quan destapem el forat del cul de la botella el globus es va desimflan. El quint vídeo s'anomena "Un guante que cobra vida". El guant cobra vida en posar-lo en la botella i en introduir-lo en l'aigua. L'aire que conté la botella ompli el guant ja que l'aire ocupa espai i l'aigua no penetra en el recipient. En el sext vídeo anomenat "Cómo levantar a una persona soplando (Cayetano Gutiérrez Pérez)" ens ensenya com aixecar una persona simplement bufant, com si fos una premsa hidràulica. Hem de col·locar una taula, una bossa de plàstic, i a la boca de la borsa de plàstic li hem de posar un tros de mànega agafada amb un tros de cinta aïllant. A continuació, bufant i veurem com aixecarem a la persona sense cap esforç.
Finalment, hem aprés que l'estructura que tenen els gasos s'explica amb la Teoria cineticocorpuscular. Que diu que els gasos estan formats per partícules molt xicotetes, molt separades entre si, i en continu moviment.
Salut i alegria.