top of page

Matèria 5

Bona vesprada! Feliç dimarts.


Hui, com de constum, hem vist un vídeo. Aquest vídeo és diu "Cuerdas" i narra una tendra història d'amistat entre dos xiquets molt especials. És una obra que parla de valors i il·lusions, a més ens fa reflexionar que hem d'educar el dol, ja que és un tema que no es parla.



Després hem vist un vídeo anomenat "Mujeres Científicas, lo que el mundo no recuerda". Aquest vídeo ens diu que la presència de les dones a l'àmbit de la ciència no ha sigut reconeguda al llarg de la història, però les dones han realitzat molts avanços científics i s'han enfrontat amb barreres moltes vegades insuperables per a què els seus treballs focen acceptats. les dones han passat per critiques, rebutjos, sexisme, barreres, androcentrisme (atorgar a homes una posició central o idees). Però, va sorgir una onada de moviment feminista lligat principalment a les pretensions polítiques d'emancipació de la dona i algunes dones van aconseguir enfrotar aquelles barreres del gènere.

Si volem fer visible la importància de les dones, depen de nosaltres com a futurs i futures docents, ja que sóm nosaltres els i les que podem fer-les visibles a l'educació, proporcionant als alumnes una bona quantitat i qualitat d'aquest tema. Si ensenyem als xiquets i les xiquetes des de ben menuts la importància que han tingut i tenen les dones en la societat, aquests de majors ho sabran i ho transmetran.


A continuació, hem donat "la matèria 5". Hem reflexionat sobre com podríem determinar en dos objectes de mides diferents i fets amb materials difrents, quin dels dos materials és més lleuger. Açò, ho podríem esbrinar per la densitat d=m/v, ja que està relasionada amb les dos magnituds de la matèria (massa i volum). L'objecte que menys massa per cada unitat de volum té, és el més "lleuger", o menys dens.

La densitat no depèn de la quantitat de matèria, només del material. És a dir, que serà la mateixa per un clau que per a una biga, si el tipus de ferro és el mateix.

Els objectes menys densos que un líquid suren en ell i els més densos s'enfonsen (si estan totalment envoltats de líquid).

No hem de confondre densitat amb viscositat. L'oli d'oliva, per exemple, és molt més viscós que l'aigua, però menys dens: flota en ella.

Perquè un fluid sure sobre un altre cal que el primer siga menys dens. Aleshores, ens hem preguntat perquè els globus aerostàtics utilitzen aire i s'eleven en ell. Això és degut perquè a major temperatur, l'aire és menys dens, per això fa que s'eleve. Quan volen baixar, refreden l'aire del globus.

A més, també ens hem preguntat perquè els peixos que tenen una bossa plena de gas anomenada bufeta natatòria, els permet ascendir o enfonsar-se. Açò és degut a que quan agafen aire floten i quan baixen és quan solten l'aire.


A continuació us deixe un vídeo anomenat "Cómo hacer un arco iris líquido | Experimento para niños" on ens ensenya com treballar la densitat amb els xiquets i les xiquetes de manera divertida.


A més, també podem treballar la densitat amb elements més quotidians per als xiquets i les xiquetes com podem veure a la foto de baix.


També, hem vist una activitat molt senzilla i divertida per als xiquets i les xiquetes, on poden fer que un ou flote o s'enfonse. Com podem veure a la imatge de baix, hi ha un ou que flota i un que no. Açò no és degut a que un ou està en mal estat i l'altre en bon estat, sinó que en un got hi ha aigua i sal i en l'altre no. Quanta més sal li tires al got amb aigua, més flotarà.

La imatge que us pose baix, ens demostra que varia el volum però la massa és la mateixa.


Així mateix, us deixe un esquema amb les idees més importants amb el vist fins ara sobre el tema de "la matèria".

Per finalitzar, us conte una curiositat que ens ha fet el mestre avui. Al principi de la classe a posat dins d'un got porespà amb acetona, aleshores, el porespà s'ha fet molt menut i hem pogut observar que tot el que ha desaparegut era inicialment aire.


Salut i alegra.


bottom of page